<< Назад / Back

ТРАНСГРАНИЧЕН ЕКОПАРК

Изложбата „Защитените територии в планината Странджа“, в която бяха представени петдесет експоната, подбрани от 400 научни работници и сътрудници, сред които проф. д-р Александър Фол, ст.н.с. д-р Петър Берон, ст.н.с. д-р Димитър Пеев и др., привлече вниманието на българската и световната общественост към един от най-интересните региони на Балканите. За първи път тя бе изложена във фоайето на Бургаския свободен университет. През юни изложбата гостува в Одрин, а през юли – в Лозенград.


В Одрин тя бе открита на 18 юни като резултат от съвместните усилия на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас, Тракийския университет в Одрин, Бургаския свободен университет и Международния търговски и културен център ГЕОПАН.
Изложбата гостува в турския град, за да отбележи Годината на европейските паркове. Инициативата бе първа стъпка към изграждането на трасграничен природен парк, който ще обедини усилията на двете страни в опазването на значимата за цяла Европа – Странджа планина. Домакинство предостави изложбеният център на Тракийския университет „Султан Баязид II“ – носител на награда на Европа за най-добър музей за 2004 г. Участниците на откриването се обединиха около идеята за това, че екологията не може да бъде обособена в граници и всички ние носим отговорност за планината. Специалистите дадоха висока оценка на изложбата, като я нарекоха истинско картографско постижение.