<< Назад / Back

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИЗЛОЖБАТА
“ЗАЩИТЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ В ПЛАНИНАТА СТРАНДЖА” В ИСТАНБУЛ

Изложбата “Защитените територии в планината Странджа”  бе представена на 18 май 2005 година в Централния дом на просветата в Истанбул. По-късно се проведе и симпозиум в Университета “Доуш” в Истанбул, посветен на планината Странджа, която започва от Босфора и стига до залива на Бургас. Това бе първата научна среща в историята на двете страни по тази тема. Тя бе очаквана с голям  интерес от истанбулската общественост, тъй като в нея участваха известни български и турски учени и специалисти.
Под председателството на проф. д-р Тахсин Акалп - декан на Факултета по лесотехника към Истанбулския университет  бяха изнесени доклади от Шахин Айбал – директор на Горско стопанство Къркларели и представител на РУГ Истанбул. Проф.д-р Симеон Симеонов - директор на РИОСВ, Бургас, проф.д-р Доган Кантарджъ – преподавател във Факултета по лесотехника към Истанбулския университет и ст.н.с.д-р Петър Берон - директор на Зоологическия институт към БАН, София разгледаха природните богатства на Тракия и Странджа и проблемите по опазването й.
С интерес бяха посрещнати докладите на доц. д-р Доганай Толунай - преподавател във Факултета по лесотехника към Истанбулския университет чиято тема е “Лонгозите в Източна Тракия” както и на проф. д-р Юнал Асан – представител на Факултета по лесотехника към Истанбулския университет ще представи монументи в Странджа. Проф.д-р Аслъ Коркут – преподавател в Тракийския университет – Одрин и д-р Стефан Пейков от Програмно- координационен център за научни иследвания, в Малко Търново представиха две концепции за екотуризъм, културен и селски туризъм в Странджа, а проф.д-р Байрам Йозтюрк от Фондацията за морски проучвания в Турция постави пред научния форум проблемите за изчезващите видове в Черно море и управлението на живия ресурс.
Изложбата и научния симпозиум бяха част от тържествата в памет на Кемал АТАТЮРК, по повод 19 май - Празник на младежта и спорта, организирани в Кадъкьой. Участниците в симпозиума посетиха и област Болу по специална покана на Областния Управител на Болу. Българската делегация включваше представители но МОСВ, БАН, Областна управа – Бургас, кметове на крайгранични общини, учени и специалисти, които работят от дълги години по проблемите на Странджа.