<< Назад / Back

ИЗЛОЖБА “ ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ” СЛЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В БРЮКСЕЛ ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНА В СОЗОПОЛ

 

Изложбата ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ , която неотдавна бе представена в Европейския парламент в Брюксел, ще бъде открита в Созопол. Поканата изложбата от Брюксел да бъде представена в черноморската община е на кмета й Панайот РЕЙЗИ. По инициатива и с изключителното съдействие на доц. Маруся ЛЮБЧЕВА – член на Европейския парламент, изложбата бе реализирана в представителна зала “Йехуди Менухин” в сградата на Европейския парламент и всички евродепутати се срещнаха с красотата, историята, спецификата и уникалността на 10 български черноморски общини.
Представянето на експозицията в Созопол е и по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Заедно с изложбата за първи път специално ще бъде представена и новата програма на Европейския съюз за Черно море.
Община Созопол участва в изложбата със своя новаторска експозиция, която представи забележителния черноморски град пред световната публика. Намерените многобройни изображения, гравюри и текстове за Аполония Магна , отново по инициатива на кмета Панайот Рейзи станаха основата на културния форум “Европейското откриване на Черно море” .
След Созопол, по покана на Парламентарната Асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС) експозицията ще бъде представена в Истанбул, Р. Турция .

           
Изложбата официално ще бъде открита на 19 септември 2008 г.,
от 18.00 часа,

в Археологическия музей – Созопол
и ще остане там до 26 септември.

Изложбата е осъществена от Международния търговски и културен център •ГЕОПАН• Бургас в сътрудничество с Държавна агенция “Архиви” и с подкрепата на общините: Балчик, Несебър, Руен, Карнобат, Поморие, Бургас, Средец, Созопол, Приморско и Пристанище Бургас, Летище Бургас , Понс Холдинг – АД  ,  Милицер и Мюнх БГ- ООД.