<< Назад / Back

УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА ЩЕ ПРЕДСТАВИ
БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ В БРЮКСЕЛ

            От 26 до 30 май 2008 г. в представителната зала “Менухин” на Европейския парламент в Брюксел ще се проведе културният форум “Европейското откриване на Черно море”. Ключово послание за организаторите са думите на Йоан Екзарх “Морето сближава всичко далечно…”
Инициативата за събитието е на българския евродепутат доц. Маруся Любчева, която е и докладчик на ЕП за Черно море. Участници в него са Държавната агенция “Архиви” на Република България, Международният търговски и културен център •ГЕОПАН• - Бургас и десет черноморски общини. От специален интерес е представянето на Пристанище Бургас, Летище Бургас и фондация Култура - Русе. Авторът на идеята и  реализацията на този мащабен проект за представяне на черноморска България е д-р Стефан Пейков, от  •ГЕОПАН•. В екипа участват още Димитър Стоименов – главен експерт в Държавна агенция “Архиви”, графичният дизайнер Константин Отонов - автор на пространственото и графичното решение, консултант е д-р Виолета Василчина от Института за изкуствознание при БАН.
Тази голяма и необичайно съставена българска проява е развита в няколко основни изложбени модула. Първият от тях въвежда в атмосферата на изложбата и задава  широка рамка на представянето. Вторият - “Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри” (ІІ – ХІХ в.)” е основна информационна ос на изложбата и е подготвен от Държавна агенция „Архиви”.
’’Хора и градове” е централна тема на третия модул, който представя черноморските общини. В него със самостоятелни изложбени и информационни експозиции десет български общини ще разкажат за културния, туристическия и икономическия си потенциал. Белгийската столица ще се срещне с “Вечното пристанище” - Бургас, “Белият град” - Балчик, “2500 години история” на Несебър, “Градът на солта” – Поморие, “Благодатни крайморски полета” - Карнобат, “Порт Василико” - Царево, “Дебелт” - Средец, “Етноси” - Руен и “Приморско” на община Приморско. Созопол е представен чрез “Аполония Магна” (Велика Аполония) и чрез авторската фотоимпресия “Аполонийско море” на фотографа Тодор Ставрев. Последният модул е посветен на крайбрежна Странджа и на темата “Планина между морета”, развита успоредно на текстове на Александър Фол.
Съпътстващи прояви на културния форум ще бъдат концерт на източноправославна църковна музика и дегустация на български вина реализирана с участие на черноморски изби. „ Кибела” и „Созопол” са двете специално подбрани вина за европейските дегустации.
Петдесетчленната черноморска делегация,  ще присъства на откриването на форума в Брюксел.